29 července, 2021

Máta peprná

Vytrvalá bylina s dřevnatým stonkem. Má chlupatou lodyhu, až 75 cm vysokou. Listy jsou vejčité, kopinaté, špičaté, pilovité, skoro celokrajné, mají až 10 mm dlouhý řapík. Čepel trochu opýřená, asi 8 cm dlouhá, žláznatě tečkovaná, na líci tmavozelená, na rubu světlejší. Je silně aromatická – voní po mentolu.

Je asi kolem 15 druhů máty, které mají každá trochu jinou vůni i chuť, ale mají na náš organismus velmi podobné účinky.

Botanický název: Mentha x piperita

Čeleď: Pyskaté (hluchavkovité)

Výskyt: na březích potoků, v příkopech, nebo se pěstuje v zahradách.

Pěstování: Při pěstování je nutné rostlinu ohradit, protože se rychle rozrůstá. Snese plné slunce i polostín, má ráda vodu a úrodnou půdu. Na podzim je dobré ji hodně ostříhat, protože na jaře vyrostou mladé výhony. V zimě rostlinu přikryjte, vymrzá a pak trvá dlouho, než zase vzejde. Po třech letech je dobré změnit stanoviště. Pozor kam mátu zasadíte, protože odpuzuje hmyz a např. jahody, potřebují pro opylení včely, které máta může odpudit.

Kvete: červen až září, fialkovými květy vytvářejícími klas.

Množení: na jaře nebo na podzim oddenky (vegetativně). Rychle koření, roste velmi bujně jako plevel. Množení semeny se nedoporučuje – protože je máta hybridní a další generace ztrácejí vlastnosti mateřských rostlin. Lze použít osivo od odborných pěstitelů.

Použitelné části: nať a listy.

Sběr: od června do září (nejlépe před rozkvětem).

Použití: Čerstvé listy se používají do omáček, moučníků, nápojů a salátů. Dává se např. jako přídavek do studených nápojů (mojito). Sušené listy se používají na odvary nebo k při přípravě polévek, jehněčího masa a zeleniny. Také se používá při výrobě ústních vod, zubních past, žvýkaček, cukrovinek nebo likéru. Pokud ji vysadíme u košťálovin, tak odpudí běláska.

 

Léčivé účinky máty peprné

Hlavní složkou, kterou máta peprná obsahuje, je mentol, který vyvolává pocit chladu, a proto znecitlivuje, čímž se ztrácejí nepříjemné pocity jako svědění, bolestivost a podráždění.

Vnější použití:

  • odvar z listů na výplachy při bolestech zubů a dásní, současně zpříjemňuje a čistí dech,
  • při bolesti v krku je vhodný jako kloktadlo,
  • čerstvé mátové lístky je možno přidat do koupele, protože má osvěžující účinky,
  • jako obklad urychluje hojení  drobných poranění kůže a kožní vyrážky
  • k inhalaci: při rýmě a kašli se používá inhalace mátového nálevu nebo mátového oleje.

Vnitřní použití:

  • všechny druhy žaludečních potíží, uvolňuje křeče, snižuje žaludeční nevolnost, zastavuje zvracení a pálení žáhy
  • nemoci střev, zabraňuje nadýmání, léčí koliky
  • zlepšuje chuť k jídlu,
  • tiší bolest žlučníku a podporuje tvorbu žluče
  • posiluje celou nervovou soustavu, uklidňuje při psychických výkyvech a stresu
  • má mírné afrodiziakální účinky
  • má protizánětlivé a dezinfekční účinky,
  • utišuje svalové bolesti,
  • podporuje pocení.

Kontraindikace:

  • v malých dávkách ji mohou užívat i těhotné a kojící ženy,
  • mátu nepoužívejte dlouhodobě ani ve velkých dávkách. Co deset dní si udělejte alespoň týdenní pauzu,
  • není vhodná pro osoby s alergií na mentol a pro malé děti,
  • není vhodná na mokrý kašel, protože podporuje tvorbu hlenu.

Kombinace s bylinami:

dobře se snáší s dalšími léčivkami.

  • lipový čaj – posiluje preventivní působení,
  • saturejka – pomáhá při impotenci a frigiditě,
  • rozmarýn – zlepšuje tělesnou i duševní kondici,

Související příspěvky

Zanechte Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © 2005 Damy.cz - Petrášová