Některá jídla hladinu cukru snižují a některá naopak zvyšují. Jedni z těch co cukr snižují jsou např. ostružiny, borůvky, datle, banány, celer, kyselé zelí, vlašské ořechy, cibule, … takže by je cukrovkáři měli jíst často.
Nebo: Můžete sáhnout po některém z odvarů z listí mochny zlaté, ostružiníku, borůvčí nebo ze sušených slupek fazolových lusků. Pomáhá i hluchavka bílá, levandule lékařská, meduňka lékařská a třezalka tečkovaná.
Nebo: U bylinek jako jsou kuklík, mařinka vonná, nebo kozlík lékařský (dejte pozor na předávkování).
Nebo: Lopuch velký má diuretické účinky (vylučování moči, pocení), čímž zlepšuje látkovou výměnu,
Nebo: Heřmánkový výluh pomáhá snižovat hladinu cukru a reguluje množství inzulinu v krvi.
Nebo: Vývar ze skořápek vlašských ořechů se pije jako prevence proti cukrovce.
Promluvte si se svým lékařem dříve, než zahájíte pravidelnou bylinnou léčbu.
Med – Jde o jednoduchý sacharid, a má nižší glykemický index než cukr. Obsahuje současně prospěšné vitamíny, minerály a živiny. Nezpůsobuje kolísání hladiny krevního cukru, ale umožňuje jeho pomalé vstřebávání.
Chia semínka – mají vysoký obsah vlákniny a obsahují všechny důležité živiny (minerály, vitamíny, sacharidy i bílkoviny). Gel, který chia semínka vytvářejí v žaludku, zabraňuje tvorbě trávících enzymů a potrava se tak tráví déle, což zamezuje i výkyvům hladiny cukrů v těle.
Skořice – stabilizuje hladinu cukrů v krvi. Jedná se o účinný antioxidant, který mimo jiné zlepšuje prokrvení těla.
Česnek – díky allicinu, je dobrý prostředek při snižování inzulínu. Měl by se nadrtit vždy čerstvě před konzumací, protože allicin v nadrceném česneku rychle degraduje.