27 října, 2021

Cholesterol

Strašák jménem cholesterol je na jedné straně pro naše tělo velmi užitečný, protože se účastní celé řady pro život důležitých procesů. Na straně druhé kolem sebe neustále slyšíme, že nás může i zabít. Nebylo však dokázáno, že by vysoký cholesterol byl jediným viníkem na vzniku srdečních chorob. Spíše se spekuluje o tom, že tuto velkou bublinu nafoukly farmaceutické společnosti, které se snažily zajistit si vysoké zisky a na snižování cholesterolu vyrábějí statiny.

Ani lékaři se o této skutečnosti ještě stále nemohou dohodnout. Podstatné je to, že kritiků této teorie z lékařských kruhů stále přibývá.

Cholesterol se vyrábí v játrech anebo si jej do těla přidáváme prostřednictvím potravy živočišného původu. Ani tady se však lékaři nedokáží shodnout a začíná převládat názor, že z potravy se cholesterolu do těla dostává poměrně málo. Přesto to není dobré podceňovat. Jako hlavní příčinu zvýšeného cholesterolu se uvádí nadměrná váha, kouření a nedostatek pohybu a dědičnost.

Pokud bychom se mu chtěli trochu podívat na zoubek, tak máme cholesterol dobrý – HDL, který odvádí cholesterol do jater, kde se rozkládá a vyplavuje pryč a cholesterol špatný LDL, ten transportuje cholesterol do buněk.

Hodnoty cholesterolu u zdravého člověka:
Celkový cholesterol by měl být menší než  5 mmol/l, z toho pak
LDL – menší než 3 mmol/l
HDL –  větší než 1 mmol/l a mělo by ho být nejméně 20% z celkového čísla

Vysokou hladinu cholesterolu na sobě nijak nepocítíme. Pod kůží, na loktech, kolenech nebo kolem očí se mohou tvořit nažloutlé uzlíky.

Zvýšený cholesterol  může mít na svědomí i štítná žláza, která produkuje hormon, jenž reguluje metabolismus. Je-li činnost štítné žlázy snížena (hypotyreóza), metabolismus se zpomaluje a může dojít ke zvýšení cholesterolu, protože jej tělo přestane vylučovat. Cholesterol se začne usazovat v tepnách (ateroskleróza), srdce nepumpuje už tak efektivně a to je spojeno se zvýšeným výskytem kardiovaskulárních chorob.

 

Hlíva ústřičná snižuje cholesterol, hladinu cukru v krvi a krevní tlak, zlepšuje celý cévní systém.

Ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, vlákniny, vitamínů a minerálů a pomáhají snižovat cholesterol. Doporučují se však konzumovat v omezeném množství, protože mají vyšší kalorickou hodnotu.

Při vysokém cholesterolu se doporučuje jíst rajčata.

Česnek snižuje hladinu LDL cholesterolu a hladinu HDL cholesterolu v některých případech naopak zvyšují.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © 2005 Damy.cz - Petrášová