27 října, 2021

Barva vajec a zabarvení žloutků

barva žloutku Vejce jsou jedním z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin. Bílek neobsahuje žádný tuk ani cholesterol a většina tuku ve žloutku je zdraví prospěšná. V jednom vajíčku je asi 5 g tuků z čehož je zhruba 2 gramy nasycených tuků. Žloutek rovněž obsahuje velké množství vitaminů skupiny B a minerálů. S objevem cholesterolu se začalo o vejcích hovořit jako o nepříteli číslo jedna. Tehdejší výzkumy totiž ukázaly, že ve vejcích je cholesterolu nejvíc.

 

To se ovšem ještě netušilo, že všechny cholesteroly nejsou stejné a nemají jen negativní účinky. V posledních letech se karta trochu obrátila a větší pozornost se obrátila na eliminaci živočišných tuků, které obsahují zejména jídla z rychlého občerstvení.

 

Co se týká koronárních srdečních chorob, nebyla objevena žádná spojitost mezi konzumací vajec a těmito chorobami, zvýšené riziko bylo zjištěno pouze u diabetiků. Zatím ale není dobré moc jásat. Nyní je týdenní akceptovatelné množství vaječných žloutků u zdravých jedinců maximálně 4-6. Lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu by neměli jíst víc než 1 žloutek týdně.  Jak moc je to pravda, nelze bez rozsáhlého (a nezmanipulovaného) výzkumu zjistit.

 

V čem se liší jednotlivá vejce?

Slepičí vejce se liší velikostí a barvou skořápky, která může být bílá, smetanová, hnědá, s nádechem do zelena, růžova nebo do červena. Barva skořápky stejné slepice nemusí být vždy stejná. Během snáškového cyklu se může měnit. Snáší-li například slepice na počátku velmi tmavě hnědá vejce a nese dobře, pak postupně během snášky pigment slábne a na jejím konci má skořápka již pouze středně hnědou barvu. Barva a velikost bývá i odrazem plemene slepice.  Ve kvalitě ani nutričních hodnotách však mezi těmito vejci nejsou žádné rozdíly.

Přesto existují určité národní preference mezi bílými a hnědými vejci. Většina Američanů, například, upřednostňuje bílou barvu, zatímco Angličané mají raději barvu hnědou.

 

A co barva žloutku?

I tady se doba změnila. Příroda?! Ne. Náš zákazník, náš pán. Mnozí zajásají nad krvavě zbarveným žloutkem: „To musí být určitě od domácí slepičky“. Bohužel vás musíme zklamat.

Provozovatel drůbežárny nahlásí výrobci krmiv číslo požadovaného odstínu žloutku ze spektra barev. A ten mu podle toho namíchá krmivo, které zaručí požadovanou barvu žloutku, i kdyby slípka nechtěla.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © 2005 Damy.cz - Petrášová