Archangelica officinalis – nazývaná taky jako děhel lékařský, angelika pravá, janoklík, vybolen, andělský kořen, doldengewaechs, drog angelica, … Někde se pěstuje na velkém (např. Německo). U nás byla často pěstována v klášterech, kde si ji velmi cenili jako léčivou rostlinu. Vyžaduje teplou, vlhkou, hluboce humózní půdu a časté hnojení. Pěstování je tedy složité i proto, že semena brzo do dozrání ztrácejí klíčivost, vyžadují promrznutí a hodně světla, aby vyklíčila. Proto se vysévají už od srpna do listopadu nebo brzy na jaře bez zahrnování.
Když vzejdou, přesadí se na vhodné místo dále od sebe, protože má ve druhém roce mohutný vzrůst.
Rostlina má aromatickou vůni a ostrou, nahořklou chuť. Zralá semena se používají jako koření do polévek, omáček a salátů.
Kořeny se sklízejí druhým rokem až na podzim. Oddenek mívá velikost kolem 8 cm a z něj vyrůstají dlouhé vedlejší kořeny. Kořen se suší pokrájený, velmi zvolna při teplotě max. do 40 °C, proto je jeho sušení velmi zdlouhavé. Při zpracování kořene je lépe si vzít rukavice, protože může citlivější pokožce způsobit puchýře. Pokrájený nebo rozemletý kořen se uskladňuje na suchém místě. Chutná i různým škůdců, proto je dobré jej uskladněte v dobře těsnících nádobách, aby se k němu nemohli dostat.
Léčivé účinky
Jako léčivka se používají kořeny vč. oddenku jako prášek nebo macerát. Užívá se jako prostředek k odstraňování jedu z těla.
Vnitřně – odvar dobře působí na nervovou soustavu, povzbuzuje chuť k jídlu, má proti křečový účinek a dobře odhleňuje dýchací cesty. Proto je vhodný při trávících obtížích, nechutenství, zahlenění dýchacích cest a žaludeční neuróze.
Při zánětu ústní dutiny se užívá jako kloktadlo.
Na uklidnění při zvýšené nervové vzrušivosti se používá jako přísada do koupele.
Zevně také působí jako antirevmatikum.
Neměla by se užívat při zánětu ledvin nebo vředovém onemocnění trávicího ústrojí. Při užívání omezte pobyt na slunci.
Recepty
Odvar na žaludeční neurózu, žaludeční křeče, nadýmání
30g kořenu anděliky, 30g listů máty peprné, 50g kořen puškvorce, 50g kozlík lékařský, 50g fenyklu, 50g zeměžluč
1 polévková lžíce na 1/4 l vody se povaří 1-2 minuty, po 5-10 minutách se přecedí. Pijeme ráno na lačný žaludek a další si můžeme uvařit večer před spaním.
Poleva na dorty a cukroví: Mladé lodyhy se nakrájí na kolečka a přelije se horkým cukrovým sirupem.
Osuch (koláč)
Ušlehat do pěny a přidat
200 mletých mandlí, 4 polévkové lžíce mouky, 20 g mleté anděliky, skořice, pomerančová kůra, špetka anýzu
Hmotu nalejeme na plech s pečícím papírem (vrstva vysoká asi tak na prst ) a upečeme při mírné teplotě. Potom polejeme cukrovou polevou a poklademe rozpůlenými mandlemi. Až poleva mírně zatuhne, tak pokrájíme
Likér na uklidnění
50g anděliky, 50g zázvoru, 50g benedikt lékařský, 50g zeměžluče, 50g pomerančové kůry
Sirup: Svaříme 400g cukru + 1/2 l vody.
Namočíme do 3 dcl čistého alkoholu na 48 hodin. Potom přefiltrujeme a smícháme se sirupem. Směs doplníme vodou tak, aby vzniknul 1 litr likéru.